rozmawiałem dzisiaj z fachowcem , który zajmuje się samochodami , a konkretnie odzyskiwaniem blasku lakieru ....i polecił mi rozpuszczalnik silikonowy "zielony " firmy bool , który jest obojętny na lakier , a fenomenalnie czyści żywicę , i inne naleciałości ...co na to fachowcy ??
Czym usuwać żywicę i inne paskudztwa lecące z drzew...?
Zwiń
X
-
Po postawieniu wiaty na samochód, drzewo zaczęło puszczać żywicę na moją Skodę, miałem umazaną szybę boczną od strony kierowcy oraz kilka kropel na drzwiach, dodatkowo uszczelki. Pomogło użycie benzyny, nasączyłem szmatkę, wytarłem i potem umyłem szybkę płynem do szyb. Nic nie zostało uszkodzone, nie ma śladu po żywicy
Komentarz
-
-
zastygłą żywice usuwałem kiedyś u klienta na aucie za pomocą suszarki do włosów :P Tzn. była tak stara że musiałem najpierw ją rozpuścić, później zetrzeć a później zmyć resztki rozpuszczalnikiem. Jak w tym przypadku poradzi sobie zmywacz silikonowy? nie wiem, nie sprawdzałem jeszcze bo nie miałem tak zasyfiałego auta do pracy :P
Komentarz
-
-
Dobra inaczej , bo się uczepiliśmy tej żywicy ,ja nie mówię o kapiącej żywicy... chodzi o naleciałość typu "wiatr siejący soki drzew + mikronowe kropki żywicy " do tego graficiarze którzy 3 ściany dalej "psikali" , i obłok farby minimalnie zawiewał na skodzinke . . Też na pewno macie dach chropowaty , od paroletniej naleciałości typu "SOKI drzew " które przeszkadzają przy woskowaniu .Ot ,tyle mój przypadek...żaden tar&glue nie pomaga - to jest dobre na smołę i owady , tu potrzeba już mocniejszej chemii , no i podobno jest zmywacz sylikonowy - nie ukrywam że byłbym bardzo szczęśliwy jak by moje poszukiwania specyfiku się zakończyły
Komentarz
-
-
Trochę mi się wydaje kolego mylisz pojęciaZamieszczone przez grutoobłok farby minimalnie zawiewał na skodzinkeZamieszczone przez grutosoki drzew
bo pierwszy usuniesz tylko i wyłącznie polerką co nie zeszło z lakieru z brudem/kurzem musisz polerować ( wiem bo miałem już taki problem trzy razy 1) malowanie hali na sąsiedniej posesji 2 i 3) Passat i Mondeo zostało ''pomalowane'' u tego samego mechanika lakierem oj... nie ważne ) natomiast drugi problem usuniesz T&G ewentualne pozostałości usunie glinka jeżeli po glinkowaniu stwierdzisz że masz szorstki lakier pozostaje Ci tylko polerowanie lakieru.
Komentarz
-
-
Re: Czym usuwać żywicę i inne paskudztwa lecące z drzew...?
Zamieszczone przez Adam-SkiMoi mili....
od czasu do czasu parkuję auto pod drzewami z których to ową wiosenną porą spadają na auto żółte płatki kwiatów z drzew i żywice pozostawiając na lakierze niemiłe żółte klejące ślady.
Może ma ktoś patent czym lub jak te plamy bezpiecznie i skutecznie usuwać :?:
(Nie ukrywam, że te plamy człowieka do furii czasami doprowadzają )
Adam
Siemion
Komentarz
-
Komentarz